Bliv mountain Trail dommer

 

Som Mountain Trail dommer er du med til at bakke op om meget mere end kun en hestesport!

Mountain Trail sætter fokus på ansvarlig hestesport, og udvikling af ryttere og handlere med ansvar, indføling og knowhow.

Som Dommer er det dit ansvar at bidrage til at sporten hele tiden fortsætter sin udvikling og tilgodeser hestens ve og vel som det vigtigste parameter. Du kan vælge dit niveau ud fra om du ønsker at være fungerende b- eller C dommer og du kan opgradere din uddannelse igennem kursus systemet.

Hvem kan blive dommer?

Det er absolut en fordel hvis du har forudgående kendskab til Mountain Trail Sporten men ikke et krav.  Du skal være almindelig habil hestemenneske og have lyst til at tage ansvar, give feedback, og være det gode eksempel for deltagerne. Du skal føle dig tryg ved at give en bedømmelse baseret på din vurdering og regelbogens retningslinjer, du skal føle dig i stand til at håndhæve regelbogen, og du skal kunne levere bedømmelser og besvare spørgsmål med smil, imødekommenhed og overskud. 

Hvert kursus afsluttes med en test.

Du kan herunder læse om de forskellige trin.

Generel information:

C dommere kan deltage i stævner som almindelig stævnedeltager.

B dommere kan deltage i stævne som almindelig stævne deltager såfremt der ikke er modtaget betaling

A dommer Aspiranter, A dommere, og Seniordommere kan kun starte stævnedeltagelse som Open deltager.

C Dommer – Midlertidigt 1-årigt licens

Anden hestekyndig person med indgående kendskab til MT Regelsættet kan, sammen med mindst 1 A Dommer, dømme MT klasser, dog ikke mesterskabs klasser. Det kan eks. være personer med ældre MT dommer licenser, eller anden erfaring i at dømme eller deltage i MT Stævner. Det kan også være anden hestekyndig person som har sat sig grundigt ind i regler, men som endnu ikke har haft mulighed for at tage B Dommer licens. Der kan anmodes om C Dommer Licens ved Mountain Trail Danmark og licensen er gældende for 1 år ad gangen.

B Dommer

Har bestået Dommer kursus og har deraf indgående kendskab til regelbogen og praktisk bedømmelse af patterns. Er hestekyndig på et niveau hvor der kendes forskel på f.eks. gangarter ved forskellige hestetyper/racer samt basisviden om konfliktadfærd og smertesignaler.  Ved hvordan en dommer optræder til et stævne (code of conduct). Kan bedømme konkurrencer i teams med A dommere og Senior dommere. Kan modtage Dommer godtgørelse efter aftale med stævneledelsen.

For personer med ældre dommer uddannelse før 2024, dispenseres i 2024 modulet som B-Dommer, og der startes med A Dommer Aspirant kursus, såfremt personen ønsker aktiv A – dommer Licens.

A – Dommer Aspirant

Har bestået test efter endt 1 dages kursus indeholdende konflikt adfærd, Painface, kommunikation og stævne Code of Conduct.  Skal nu varetage bedømmelser på 150 Starter, indenfor en max ramme på 1,5 år, men gerne kortere tid, dog mindst fordelt på 2 stævner. Skal i aspirantperioden indgå som fungerende dommer i et Dommer team hvor en Senior Dommer indgår.  Ved opnået bedømmelse af 150 ekvipager bestås en teoretisk prøve samt en praktisk eksamen med en senior dommer hvor 3 ekvipager bedømmes i 3 forskellige patterns på en af senior-dommeren godkendt Mountain Trail bane eller park. Kan modtage Dommer godtgørelse efter aftale med stævneledelsen.

A Dommer

Bestået eksamen efter aspirant forløb, og kan varetage alle bedømmelsesopgaver til et stævne. A dommere kan varetage fuld bedømmelse af stævneklasser uden Senior Dommer, og er der ikke en senior dommer i Dommer teamet, vil en udvalgt A dommer fungere som Hoved Dommer og være ansvarlig for beslutninger for bedømmelser for det pågældende stævne. Hoved Dommeren vil være den rådgivende og besluttende over for sine med- dommere på dagen. Dagens Hoveddommer er endegyldigt besluttende. Dagens hoveddommer kan til enhver tid drage sparring med en Senior Dommer som ikke nødvendigvis er på pladen, men er ikke forpligtet hertil. A Dommeren har fuldt kendskab til hestens adfærd og indgående kendskab til reglement, samt kommunikation og overblik til at varetage ansvaret for et dommerteam. Kan modtage Dommer godtgørelse efter aftale med stævneledelsen.

A Dommer Licens vedligeholdes ved bedømmelse af mindst 75 Starter pr. år.

Senior Dommer

Dette opnås kun ved udpegelse, og kan kun opnås af A Dommere. Når udvælgelsen sker, skal A Dommeren have deltaget ved 3 stævner i samarbejde med eksisterende senior Dommer før der kan opnås endelig godkendelse. Opgaven som Senior Dommer indeholder ansvar for hele dommerteamet til et stævne. Senior Dommer er øverste instans i dommerteamet og samarbejder med stævneledelsen hvis der opstår problematikker eller spørgsmål vedr. afviklingen af klasser, og er den besluttende på spørgsmål vedr. reglement, og stævne code of conduct. Udpegelse som Senior Dommer kan kun ske af Mountain Trail Danmark. Kan modtage Dommer godtgørelse efter aftale med stævneledelsen.

En Senior Dommer er en særdeles habil og erfaren person indenfor MT sporten og dommerfaget og skal derfor ikke opretholde sin licens, men licensen frafalder hvis personen ikke er aktiv indenfor sporten og stævne verdenen i mere end 2 år.

Dommer Forløb

1 dag B Dommer kursus med teoretisk eksamen: godkendt til bedømmelser, godkendt til at deltage I A-dommer Aspirant kursus uden forudgående praktiske bedømmelser.

1 dag A Dommer Aspirant kursus med teoretisk eksamen: giver adgang til bedømmelser som A-Dommer aspirant.

Bedømmelse af 150 ekvipager fordelt på min. 2 stævner og/eller indenfor max 1,5 år. Praktisk eksamen til A-Dommer: Godkendt til bedømmelse af alle stævner med eller uden Senior dommer, og til at varetage funktion som Hoved-Dommer.

Senior Dommer, foregår som udvælgelse, og kan kun vælges blandt færdig eksaminerede A-Dommere.

For at opnå status som senior dommer skal der deltages ved 3 stævner sammen med ansvarlig Senior Dommer.

Dommerkurser 2024

B-Dommer

Dato: d. 6 april
Pris: 450 kr
Sted: Djurs Horse Park (Søholmvej 1, 8961 Allingåbro)

1 dags kursus, teori og praksis.

Forudgående gennemlæsning af regel bog

Fokus er på point forståelse, pattern, reglement og forventninger til B Dommere og dommer code of conduct

Teoretisk test på dagen.

Bestået eksamen giver adgang til bedømmelse i dommer teams hvor mindst 1 Senior Dommer indgår.

A Dommer Aspirant kursus

Dato: d. 7 april
Pris:450 kr.,
*vælges begge kurser samtidigt er samlet pris 750 kr.
Sted: Djurs Horse Park (Søholmvej 1, 8961 Allingåbro)

1 dags kursus, teori og praksis

Fokus på klasse afvikling, hestens konflikt adfærd, stress signaler og painface, kommunikation med deltagere og samarbejde med stævneledelsen.

Teoretisk test på dagen.

Bestået eksamen giver godkendelse som A-Dommer Aspirant, og denne kan nu indgå i Dommer team til stævner.

A Dommer Aspirant forløb

Her indgår bedømmelser af mindst 150 ekvipager til stævner, fordelt på max 1,5 år gerne mindre, dog fordelt på mindst 2 stævner. Bedømmelserne skal foregå i Dommer teams med mindst 1 senior dommer.

Praktisk eksamen. Eksamens pris 250 kr.

Hvis du har spørgsmål, kan du kontakte Helle Knudsen via SMS på 40523956

Søholmvej 1, 8961
Allingåbro
CVR: 34421579

info@horsepark.dk

60724990

Nyheder

Forskellen på Agility, Trail og Mountain Trail

Skrevet af Ninna Høher-Thomsen Du har måske undret dig over, hvad forskellen egentlig er på agility, trail og mountain trail – og med god grund, for de tre discipliner minder om hinanden. Og ja, det er det det er; tre forskellige discipliner. Agility Billede fra Ta...

Byg en Mountain Trail Bane af paller

Sidste år hentede jeg et læs paller i min hestetrailer og byggede en mini mountain trail bane på min fold så jeg kunne træne min hest frem imod DM. Her vil jeg dele tips om hvordan du kan gøre det samme.I Mountain trail sporten er der meget fokus på de små detaljer....