Skrevet af Ninna Høher-Thomsen

Du har måske undret dig over, hvad forskellen egentlig er på agility, trail og mountain trail – og med god grund, for de tre discipliner minder om hinanden. Og ja, det er det det er; tre forskellige discipliner.

Agility

Billede fra Ta Selv Foto

Agility er en form for jordarbejde, hvor man vil blive stillet overfor en række opgaver med sin hest. Det kan være skamler eller broer af forskellig type, vipper, bomme, en låge og gardiner eller plastikstrimler, som hesten skal gå i gennem. Mange bruger agility som en afveksling til den traditionelle baneridning, og så er det en disciplin, der i høj grad bruges som miljøtræning og desensibilisering, da hesten vænnes til at se forskellige ting, gå på variende underlag samt at gå på bevægelige objekter.

Trail

Billede Fra Ta Selv Foto

Trail kan dække over to forskellige ting. Gennemfører du agilitybanen på hesteryg kaldes det trail – det er altså ridende agility, hvor du rider henover broer, vipper, gennem en låge, gardiner med mere. Indenfor westernsporten er det en særskilt disciplin, hvor du kan stille op både ”in hand” med hesten fra jorden og ridende. Også i western trail vil du møde bomme, en bro, en låge mm.

Mountain Trail

Mountain trail er agility og trail med vokseværk 😊

Grundprincipperne i disciplinerne er de samme; du og din hest skal i gennem eller over en række øvelser og forhindringer, men til forskel fra agility og trail, så har mountain trail øvelserne et mere natur-inspireret udtryk – det ligger også lidt i navnet ’Mountain’ Trail. Hvor du i agility og trail skal over en række bomme, vil du i mountain trail typisk skulle over nogle grene eller træstammer. I mountain trail kan du også sagtens møde broer henover grøfter, hvor broerne i de andre discipliner typisk ligger på jorden, ligesom du i mountain trail kan møde alt fra skrænter og bakker til grøfter og søer.

Ser vi på konkurrencedelen af disciplinerne, er der også en forskel. I mountain trail vægtes det højt at øvelserne gennemføres effektivt, sikkert og med god kommunikation mellem hest og menneske – hesten har sin opgave og mennesket har sin opgave. Hestens opgave er at få ekvipagen sikkert gennem forhindringerne uden at nogen kommer til skade, menneskets opgave er, at definere ruten og tempoet.

Til konkurrence i trail (indenfor western) vægtes især villighed og evne til at navigere hesten. To ting, som også betyder noget i mountain trail, ligesom effektivitet også en vigtigt for dommeren i western trail. Den helt store forskel på de to discipliner i konkurreneregi er, at man i montain trail har en mere ”arbejds-agtig” tilgang til øvelserne, hvilket også afspejler sig i hestenes udtryk og bevægelser. Trail hesten går typisk mere samlet og med mere bæring, hvor mountain trail hesten går mere frit indenfor rammerne af, at den naturligvis stadig bliver bedømt på villighed og styrbarhed.

Der er altså grundlæggende en masse fællestræk ved disciplinerne. Både fra jorden og ridende stiller de store krav til hestens evne til at navigere gennem forskellige forhindringer, de stiller krav til kommunikationen mellem hesten og mennesket, og de kan alle tre i høj grad bruges som desensibilisering og miljøtræning af heste i alle aldre. Den store forskel ligger i mountain trail forhindringernes oprindelse og udformning, som er taget direkte ud af de amerikanske bjerge, hvorfor gennemførelsen af dem også har en mere ’ranch’-agtigt præg med krav til sikkerhed og effektivitet.